Dikkatimi ÇekenlerFinansİş GeliştirmeYazılarımDöviz Geliri Elde Edebileceğiniz Serbest Çalışan Uzmanlık Alanları

Daha fazla insan, iş ararken serbest yaşam tarzını tercih ediyor gibi görünüyor. Şubat 2023‘te Fiverr tarafından düzenlenen bir ankete göre, dünya genelinde 7,121 Z kuşağı üyesinin katıldığı ankete göre, Z kuşağından yaklaşık yarısı (%40’ı) kariyerleri boyunca bir işverene bağlı olmak yerine serbest çalışmak istiyor. Eğer tam veya yarı zamanlı serbest zamanlı çalışabileceğiz işleri değerlendirmek istiyorsanız, bazı becerilerin diğerlerinden çok daha fazla talep gördüğünü unutmamalısınız. Upwork iş piyasası, önceki kazançlar, tamamlanan proje sayısı ve diğer ölçütlere göre, 2023’te serbest çalışanlar için en çok talep edilen becerileri tahmin etti. 2023 yılında kurulacak Türk serbest çalışan platformu WiseTurk’te doğrudan yurtdışı firmalara döviz bazında hizmet verebileceksiniz. WiseTurk ekibine katılmak için ayhan@wiseturk.com’dan bizimle ayrıca irtibata geçebilirsiniz.

Upwork yetenek çözümleri başkan yardımcısı Margaret Lilani, şirketlerin “ihtiyaç duydukları uzmanlığı her şey için şirket içinde bulundurmalarının gerekmeyeceğini” söyledi. “Bu nedenle, paraşütle atlayabilecek bağımsız yeteneklerden oluşan bir ağdan yararlanmak son derece değerli olacaktır” diye ekledi.

Upwork‘e göre, 2023 için en çok talep gören beş beceriyi ve bu beceriler için serbest çalışanların ne kadar ücret talep ettiğini burada bulabilirsiniz.

  • Tam Yığın Geliştirme – Full Stack Development

Tam yığın geliştirme, yazılım ve web sitelerinin arka planını Python ve Java gibi programlama dilleri kullanarak oluştururken, aynı zamanda HTML ve JavaScript kullanarak ön yüzünü de tasarlar. Bu sayede müşterilerin ürünleri sorunsuz bir kullanıcı deneyimi ile kullanmalarını sağlarlar. Upwork’teki tam yığın geliştiriciler saatlik olarak 160 ABD dolarına kadar ücret alabilmektedirler.

  • Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu, şirketlerin Google ve Bing gibi arama motorlarında bulunma şansını artırmalarına yardımcı olur. Uzmanlar, şirketin sunduğu ürün ve hizmetlerle ilgili terimlerle bir siteyi doldurarak, arama motorlarının şirketin ne sunduğunu anlamasını sağlarlar. Upwork’teki SEO uzmanları, saatte 250 ABD dolarına kadar ücret talep edebilirler.

  • E-Posta Telefon ve Görüşme Desteği

E-posta, telefon ve sohbet desteği, müşterilerin bir şirketin ürünleri veya yakın zamanda satın aldıkları bir şey hakkında yanıtlara ihtiyaç duyduklarında başvurdukları müşteri hizmetleri departmanlarıdır. Bu departmandaki temsilciler, müşteri taleplerini e-posta, telefon veya sohbet yoluyla ele alarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar. Bu hizmet için Upwork’teki temsilciler saatlik 40 ABD dolarına kadar ücret talep edebilirler.

  • Muhasebe

Muhasebeciler, müşterilerinin finansal tablolarını denetler ve analiz eder, vergi evraklarını hazırlar ve maliyet tasarrufu önerilerinde bulunur. Bazı işverenler, işe alınmak için bir EBM sertifikası gerektirebilir. Upwork’teki muhasebeciler saatlik 150 dolara kadar ücret alabilirler.

  • Grafik Tasarım

Grafik tasarımcıları, müşterilerinin web siteleri, broşürleri, sosyal medya gönderileri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli materyaller için görseller oluşturarak tüketiciye yönelik materyalleri tasarlarlar. Şirketin markasını yansıtan ve hedef kitleyle uyumlu bir görünüm oluşturmaya yardımcı olurlar. Upwork’teki grafik tasarımcıları saatlik 145$’a kadar ücret alırlar.

Bu beceriler, işletmelerin farklı kritik ihtiyaçlarına hitap eder. Örneğin, tam yığın geliştirme gibi bir işte “herhangi bir işletme teknoloji kullanacak” diyen Lilani, bu nedenle işletmelerin kendi işlerini yaratmalarına yardımcı olması için serbest çalışan yetenekler aramasının şaşırtıcı olmadığını belirtiyor.

Lilani, “muhasebe çok talep görüyor” diyor, çünkü “şirketlerin kayıtlarını doğru tutmaları gerekiyor.” Aslında, bu beceri Upwork’te yıllık %45 büyüme kaydetti.

Ekonomik ortam ne olursa olsun, serbest çalışanları işe almak “zor zamanlarda işe yaradığı kadar hızlı büyümenin yaşandığı zamanlarda da işe yarar” diyor. “Çünkü hızlı büyümenin yaşandığı zamanlarda, yeteneği hızlıca kapıdan içeri almanız gerekir.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022