Dikkatimi ÇekenlerMuhasebeKadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi – Women UP

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmekte olan bir mali destek programıdır. 22.02.2022 tarihinde İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik departmanı tarafından yayınlanan 2022/020 sayılı sirkülerimizde detaylarına yer verilen programa; İstanbul, Ankara, Aydın, Denizli, Kahramanmaraş, Samsun ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren kadın girişimlerin başvuruları alınmaktadır. Proje kapsamında gerekli koşulları taşıyan 4000 kadın işveren mali destekten faydalanabileceklerdir. Kadın girişimcilere ait genç işletmelerden (05.03.2012 tarihinden sonra kurulan) en fazla 9 işçisi bulunan ve yanına ilave olarak kadın işçi alan işverenler projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır.

Proje kapsamında işverenlere verilecek olan destek miktarı, bir işçinin işverene olan toplam maliyetinin %65’inin geçmemek üzere, net asgari ücret tutarına kadardır. Proje uygulama süresince ortalama 4000 kadın işverene 20 ay süreyle mali destek sağlanacaktır.

Mali Destekten Faydalanabilmek İçin İşverenin Taşıması Gereken Şartlar

  • Hibeye başvuracak işveren kadın olmalıdır. Ortaklı işletmelerde ise en az 2 kadın ortak olmalıdır.
  • Hibe başvurusunda bulunan işletmelerin 05.03.2012 tarihinden sonra kurulmuş olması gerekmektedir.
  • Kadın işverenlerin işletmelerinin; İstanbul, Ankara, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir.
  • Kadın işveren, ilave olarak işe alacağı kadın çalışan için hibe başvurusunda bulunabilecektir.
  • İlave olarak istihdam edilen kadın çalışanın 21.02.2022 tarihinden sonra işe alınmış olması gerekmektedir.
  • Proje kapsamında destek alacak kadın işverenler işin yapısına göre esnaf, sanayi veya ticaret odalarına kayıtlı olmalıdır.
  • Proje kapsamında destek alacak işverenler, en fazla 9 işçi çalıştırıyor olmalıdır (hiç işçi çalıştırmayanlar da dâhil). Birden fazla iş yeri olan kadın işverenin işçi sayısı, toplam işçi sayısı üzerinden değerlendirilecektir.
  • Eğer kadın işveren birden fazla iş yerine sahipse, sadece bir tane iş yeri için başvuruda bulunabilir.
  • Kadın işverenin SGK’ya olan toplam prim borcu brüt asgari ücret tutarını geçmemelidir. Bu hesaplamada yeniden yapılandırılan borç tutarı dikkate alınmayacaktır.
  • Belirlenen kriterlere uygun ilave kadın istihdamının, hibe alındığı sürece devamlılığının sağlanması gerekmektedir.

Mali Destekten Faydalanabilmek İçin İşçinin Taşıması Gereken Şartlar

  • İstihdam edilecek kadın işçi en az 1 ay süreyle işsiz olmalıdır.
  • İlave olarak işe alınan kadın işçi, kadın işverenin birinci derece yakını olmamalıdır.
  • İlave olarak işe alınan kadın işçi 65 yaşından küçük olmalıdır.
  • İlave olarak işe alınan kadın işçi kendi sigortalılığından dolayı aylık almıyor olmalıdır.

Mali Destek Başvuru ve Yararlanma Süreci

Kadın İşverenlerin Aylık Yükümlülükleri

Projeden faydalanmanın devam etmesi için aylık olarak yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ve uygunluk kriterleri vardır. Bu yükümlülükler ve uygunluk kriterleri aşağıda belirtilmiştir;

a) İlave istihdam edilen kadın sigortalının ilgili dönemdeki Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi yasal süresinde verilmelidir,
b) İlgili dönemde kadın sigortalı en az 20 gün çalışmış olmalıdır,
c) Kadın işverenin Kuruma olan toplam prim borcu brüt asgari ücreti geçmemelidir,
d) Ön başvuru koşullarında yer alan ilave istihdam şartı devam etmelidir,
e) Kadın sigortalı 65 yaşını doldurmamış olmalıdır,
f) Kadın sigortalı kendi sigortalılığından dolayı aylık almıyor olmalıdır,
g) Kadın işverenin hibeden yararlandığı toplam süre 20 ayı geçmemelidir.

Başvuru İşlemleri

Ön Başvuru işlemi 21 Şubat 2022 Pazartesi saat 17:00’den itibaren e-devlette SGK Kurum Hizmetleri sekmesinde bulunan “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Hibe Ön Başvurusu ve Takibi” adresi üzerinden online olarak yapılacaktır. Bu aşamada projeden faydalanabilmesi için kadın işverenin ve kadın işçinin uygunluk kriterleri program tarafından kontrol edilecektir. Uygunluk kriterlerinden oda kayıt durumu ile ilgili olarak ön başvuru aşamasında işverenin beyanına göre işlem yapılır. Bu beyanın doğruluğu ise kesin kayıt sürecinde getirilecek belge ile teyit edilir. İller için belirlenen kontenjandan fazla uygun ön başvuru olması hâlinde “önce gelen alır” kuralı uygulanır ve kontenjan dolduktan sonra gelen uygun başvurular yedek listeye alınır. Ön Başvuru aşamasında başvurusu onaylanan adayların, kesin kayıt işlemi için oluşturulan randevu gün ve saatinde iş yerinin bulunduğu ildeki proje ofisine başvurmaları gerekir. Kesin kayıt işlemi için işverenin şahsen veya yetkili temsilcisi aracılığıyla başvurması gerekmekte olup, aksi hâlde kesin kayıt işlemi yapılmaz.

Kesin Kayıtta İstenen Belgeler

Kesin kayıt işlemi için gerekli olan belgeler şunlardır:

a) İmzalı Kesin Kayıt Formu (Kesin kayıt işleminin başında programdan işveren bilgileri sorgulandıktan sonra özet bilgilerin yer aldığı formdur. İşveren tarafından getirilmeyecek olup kayıt esnasında proje ofisi personeli çıktı alacaktır.
b) İşveren Uygunluk ve Doğruluk Beyannamesi
c) Banka Muvafakat Formu (2 nüsha)
d) İşçi Proje Bilgilendirme Belgesi
e) İşveren-İşçi Kimlik Fotokopileri
f) İşveren Oda Kayıt Belgesi (İşverenin, iş yerinin türüne ve faaliyet alanına göre ilgili Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ticaret Odası veya Sanayi Odasına kayıtlı olduğunu gösteren belge)
g) Ortaklıklar İçin Muvafakat Belgesi (Ortaklı iş yerlerinde diğer ortakların veya şirket yetkililerinin projeden bilgilerinin olduğunu gösteren belgedir. Bu belge sadece ortaklı iş yerlerinin kesin kaydında istenmektedir.)
h) Diğer Belgeler (vekaletname, yetki belgesi gibi belgeler)

Kesin Kayıt Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

E-devlet üzerinden yapılan ön başvuru sonrasında kesin kayıt için randevu alan işveren;

a) Türkiye Halk Bankası nezdinde kendi adına TL hesabı açtırmalıdır (Hesabı açtırırken hesap kesim ücreti talep edilmemesi için Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Women-Up) için olduğunu gişedeki görevliye bildirilmelidir).
b) Açtıracağınız hesapla ilgili Banka Muvafakat Formu 2 nüsha olarak doldurup imzalanmalıdır.
c) İşveren Uygunluk ve Doğruluk Beyannamesi 1 nüsha olarak doldurulup imzalanmalıdır.
d) İşçi Proje Bilgilendirme Belgesi istihdam edilen işçi tarafından 1 nüsha olarak doldurulup imzalanmalıdır.

Program detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

22.02.2022 tarihli ve 2022-020 sayılı Sirkülere ulaşmak için tıklayınız.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022