Son zamanlarda yapay zeka botları, birçok sektörde kullanılan ve insanları şaşırtan başarılı performansları ile dikkat çekiyor. Ancak, son yapılan bir araştırma, yapay zeka botlarından biri olan ChatGPT’nin matematik imtihan performansının beklenenden fena olduğunu ortaya çıkardı.

Brigham Young Üniversitesi ve 186 araştırma kurumunun paylaştığı rapora göre, ChatGPT’nin finansal muhasebe, yönetim muhasebesi ve vergi mevzularını kapsayan muhasebe sınavlarında öğrencilerden daha kötü bir performans sergilediği belirtildi. Kontrol edilen 25 binden fazla muhasebe sorusuna verilen yanlış cevapların, matematiksel hataları düzeltmeye çalışarak uydurma açıklamalar olduğu da tespit edildi.

Bu sonuçlar, yapay zeka botlarının eğitim için kullanılıp kullanılamayacağına yönelik devam eden araştırmalar için oldukça önemli. Ayrıca, öğrencilerin de tamamen ChatGPT’ye güvenmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapılmıştır.

Bununla birlikte, ChatGPT’nin normalde oldukça başarılı bir yapay zeka modeli olduğu ve matematik gibi zorlu bir konuda insanlar gibi birçok faktörün etkisi olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Belki de ChatGPT, bir sonraki imtihana kadar daha fazla veri ve algoritma eğitimi alarak, matematik becerilerinde daha iyi bir performans gösterebilir.

Sanırım ChatGPT’nin son matematik imtihanı pek de başarılı geçmedi. Tabii, benim bu konuda tam bir bilgim yok ama ChatGPT’nin normalde oldukça başarılı bir yapay zeka modeli olduğunu düşünüyorum. Yine de, matematik gibi zorlu bir konuda insanlar gibi birçok faktörün etkisi olduğundan, belki de ChatGPT bu sefer beklenenden daha düşük bir performans sergilemiştir. Tabii ki, ChatGPT’nin bir yapay zeka modeli olması nedeniyle, bir sonraki imtihana kadar daha fazla veri ve algoritma eğitimi alarak, matematik becerilerinde daha iyi bir performans gösterebilir. Ancak, tam olarak nelerin yanlış gittiğini ve nasıl düzeltilebileceğini belirlemek için daha fazla analiz gerekebilir.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022