İş GeliştirmeFreelance Çalışan Olarak Müşteri Portföyünüzü Nasıl Büyütürsünüz?

“Büyük bir iş küçük başlar.”

Sir Richard Charles Nicholas Branson: Virgin Atlantic Airways havayolu şirketinin kurucusu, yatırımcı, iş insanı, yazar ve konuşmacı.

Bir işi büyütmek ve yeni müşteriler bulmak, çoğunlukla, serbest çalışanların en zorlandığı konudur.  Eğer siz de bir freelancer iseniz ya da herhangi bir kurumdan bağımsız olarak uzaktan bir iş modeline geçmek istiyorsanız muhtemelen siz de oyuna nasıl yeni müşteri dahil edeceğinizi düşünüyorsunuzdur. Sektörünüz ne olursa olsun, yeni müşteriler edinmenize, sürdürülebilir ve başarılı bir iş modeli kurmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejileri sizin için derledik.

  1. Potansiyel müşterilerinizin tanımlayın ve onlarla bir ağ oluşturun

İster startup olun ister küresel bir firmada üst düzey yönetici ya da bir freelancer, işinizi büyütmek için kimi hedefleyeceğinizi belirlemek önemlidir. Bu bağlamda, öncelikle hizmet ya da ürünlerinize ilgi duyabilecek ancak henüz sizinle ticari bir ilişkiye girmemiş potansiyel kişileri belirleyin.

Ardından onlarla bir ağ oluşturmaya çalışın. Hizmetlerinizi ve sağlayacağınız faydaları doğru kitleye anlatmak çok önemlidir. Potansiyel müşterilere ne kadar görünür olursanız, gelecekte sizinle çalışma olasılıkları o kadar artar. Konferanslarda, yerel etkinliklerde özellikle çevrimiçi ağlarda doğru kitleyle bağlantı kurmaya özen gösterin.

  1. Çevrimiçi topluluk tartışmalarına katılın

Topluluk tartışmalarına aktif olarak katılmak, deneyiminizi sergilemenin ve işinizi büyütmenin en mantıklı yollarından biridir. LinkedIn, Facebook Grupları ve Twitter gibi sosyal medya platformları, sektörünüzde veya yerel topluluğunuzda sohbetlere katılmak ya da sohbet başlatmak için birebirdir. Kendinizi bir uzman olarak konumlandırmak için hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir, soruları yanıtlayabilir ve en önemlisi sorunları nasıl çözdüğünüzü gösterebilirsiniz. Uzmanlık alanınız için başvurulacak bir kişi olduğunuzu göstermek ve insanların yardıma ihtiyaç duyduklarında size gelmesini kolaylaştıracaktır.

  1. Açık ve dürüst iletişimden asla vaz geçmeyin

Hiç kuşkusuz iletişim becerileri günümüz iş hayatında oldukça önem taşıyor. Kurumsal hayatta yer alanlar ve ticaret yapanlar bunu çok iyi bilir. Ancak serbest çalışanlar için iletişim becerileri hayati bir önem arz eder. Müşterilerinizle açık ve dürüst bir iletişim kurmak uzun vadede daima size kazandıracaktır. Eliniz doluyken size bir iş teklif edildiğinde dürüstçe elinizin yoğun olduğunu söylemek ve bitirebileceğiniz tarihi belirtmek, yetenek ve becerilerinizin dışındaki işleri dürüstçe yapamayacağınızı bildirmek ve müşterileri doğru adreslere yönlendirmek, işinizi yaparken bir sorun çıktığında önceden müşterinizi bilgilendirmek çoğunlukla size teşekkür edilmesini ve ilerleyen dönemlerde refere edilmenizi sağlar.

  1. Mümkün olan her ağda ve her yerde hizmetlerinizi tanıtın

Birçok serbest çalışan, tutarlı bir şekilde para kazanmanın uygun yollarını bulduktan sonra arayıştan vazgeçer. Tanımadığınız potansiyel müşterilere ulaşmak için sizler gibi freelancer’ların olduğu, uzmanlık alanlarınızla alakalı her platformda siz de yer alın. Bunun için düzenli olarak arama motorlarında ve sosyal platformlarda araştırma yapın.

  1. Çevrimiçi varlığınız mükemmel olsun

Potansiyel bir müşteri, gerçek müşteriye dönüşmeden önce sizin yeteneklerinizi, yapabileceklerinizi ve güvenilirliğinizi görmek isteyecektir. Bunun için de doğal olarak arama motorlarında, sosyal ağlarda ve freelance iş platformlarında sizin hakkınızda bilgi edinmeye çalışacaktır. Potansiyel müşterilere en doğru seçim olduğunuzu göstermek için yapılması gerekenler aşağıdaki gibi özetlenebilir

  • Profesyonel bir internet sitesi kurmak

Bir web sitesi, potansiyel müşterilerin sizi bulması ve sizinle kolayca iletişim kurmaları için harika bir yoldur. Etkin bir internet sitesi kurmak yeni müşteriler kazanmanıza yardımcı olacağı gibi sosyal ağlarda ve freelance platformlarda da sizin işinize ne kadar ciddi yaklaştığınızı gösterir. Çoğu freelancer profesyonel bir web sitesi kurmayı uzun, yorucu ve maliyetli bir süreç olarak düşünür. Halbuki yüzlerce hazır şablon içerisinden size en uygun olanını seçebileceğiniz, kodlama becerisi gerekmeden kolayca her şeyi özelleştirebileceğiniz platformlar mevcut.

  • Sosyal ağlarda ve ilgili freelance platformlarda doğru biçimde yer almak

Birçok freelancer Linkedin hatta Facebook, Instagram, Twitter ve Pinterest hesaplarından yeni işler alır. Sosyal ağlar, aklınıza gelebilecek her nişteki potansiyel müşterilere erişmenizi sağlar. Önemli olan doğru zamanda doğru kişilere ulaşmaktır.

Bunun için:

  • Öncelikle hangi sosyal platformları kullanmak istediğinize karar verin.
  • Ardından hizmetlerinizi açıklamak için çekici iş sayfaları oluşturun. Kim olduğunuz, ne yaptığınız ve size neyin rekabet avantajı sağladığı konusunda net olun.
  • Sosyal medya varlığınızdan en iyi şekilde yararlanmak için her platformun güçlü yönlerinden yararlanın. Söz gelimi yaratıcı yönünüzü Instagram, TikTok ve YouTube’da sergileyebilir, konunuza ne kadar hakim olduğunuzu Linkedin’de gösterebilirsiniz.
  • Tüm platformlardaki profilinizi optimize ederek platform içi görünürlüğünüzü arttırın.
  • Hesaplarınızı profesyonel tutun. Hayatınız ve deneyiminiz işinizi doğrudan etkiler. İşiniz ve özel hayatınız arasındaki çizgileri net biçimde ayırın; özel hayatınızın ve bunlarla ilgili paylaşımların işinize zarar vermesine izin vermeyin.
  • Yukarıda belirttiğimiz gibi, her platformun güçlü yönlerinden yararlanın ama tüm platformlarda tutarlılığınızı koruyun Bir serbest çalışan olarak doğru markalaşmanın en temel unsurlarından biri tutarlılıktır. Bu, çalışmalarınızın her zaman tutarlı bir kalitede olması kadar her zaman aynı imajı yansıtmaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Tanınana kadar aynı logoyu, aynı profil ve başlık resmini kullanmak tutarlı görünmenize yardımcı olabilir.
  • Aynı şekilde her platformda yayınlanan içeriklerin benzer ve aynı kalitede olması önemlidir.
  • Sosyal ağlarla yeni müşterilere ulaşmak için hesaplarınızı aktif kullanın ve düzenli paylaşımlar yapın.
  • Paylaşımları organize etmek zor geliyorsa otomasyon araçları kullanın.
  • Paylaşım yaparken de Hashtag’lerin gücünü hafife almayın. Hashtag’ler belirli ilgi alanlarına sahip kişilerle bağlantı kurmanın hatta belirli şirketlerin dikkatini çekmenin hızlı ve kolay bir yoludur.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022