Dikkatimi ÇekenlerFinansGenelİş GeliştirmeYazılarımÜniversitelerdeki Usulsüzlükler Sayıştay Raporuyla Ortaya Çıktı

Sayıştay’ın üniversiteler üzerindeki denetimleri, dikkat çekici usulsüzlükleri gün yüzüne çıkardı. Üniversitelerdeki yolsuzluklar ve mevzuata aykırı uygulamalar, birçok üniversiteyi zan altında bıraktı. Özellikle Erasmus fonlarının amacı dışında kullanılması ve ihalelerdeki usulsüzlükler raporda öne çıkan başlıca konular arasında yer alıyor. İşte raporda yer alan üniversitelere dair çarpıcı tespitler:

Anadolu Üniversitesi: Açık öğretim faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin YÖK’e gönderilmesi gereken payının eksik iletildiği tespit edildi. Ayrıca, sosyal tesislerin elektrik, su ve doğalgaz gibi giderlerinin üniversite bütçesinden karşılandığı ve envanterdeki taşıtların muhasebe kayıtları ile uyumsuzluk gösterdiği raporlandı.

Batman Üniversitesi: Erasmus fonlarının, amacı dışında, ofis mobilyası gibi harcamalarda kullanıldığı ortaya çıktı. Koltuk gibi mobilya ve tefrişat giderlerinin, özel bütçeden karşılanması gerektiği belirtilirken, bu tür harcamaların Erasmus öğrenci hareketliliğine katkı sağlamadığı vurgulandı.

Bitlis Eren Üniversitesi: Kullanım imkânı kalmayan maddi duran varlıkların elden çıkarılması sırasında hatalı muhasebe işlemleri gerçekleştirildiği tespit edildi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi: Orman Bakanlığı tarafından üniversiteye tahsis edilen arazilerin, doğrudan protokol ile kiraya verildiği görüldü.

Dicle Üniversitesi: İhalelerde sunulan yaklaşık maliyet üzerindeki tekliflerin değerlendirilmeden direkt reddedildiği belirtildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi: Bilimsel araştırmalar için satın alınan eşyaların, projeler sonunda proje yürütücüsünün adına kaydedildiği görüldü.

Ege Üniversitesi: Süresi dolmuş kiraya verilen taşınmazların, ihale yapılmaksızın aynı kişilere yeniden tahsis edildiği tespit edildi.

Erciyes Üniversitesi: Öğrenci İşleri Dekanlığı ve Araştırma Dekanlığı adı altında mevzuata aykırı şekilde dekanlıklar kurularak atamalar yapıldığı raporlandı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi: Döner sermaye işletmesi birimlerinin elektrik ve ısınma giderlerinin üniversite bütçesinden karşılandığı belirlendi.

Galatasaray Üniversitesi: Galatasaray Lisesi ve Beyoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı bazı demirbaşların envanter kayıtlarının olmadığı, yapım sözleşmelerinde ise ön ödeme yapılmasına dair hüküm bulunmamasına rağmen, ön ödeme gerçekleştirildiği tespit edildi.

Gazi Üniversitesi: Üniversitede yapılan kiralama ihalelerine sadece tek bir firma davet edilmiş. 105 kira sözleşmesinden yalnızca 5’ine birden fazla istekli çağrılmış. Ayrıca üniversite birimleri adına muhasebe sisteminin dışında banka hesapları açıldığı belirlendi.

Yıldız Teknik Üniversitesi: Mevzuata aykırı şekilde rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı sayısının fazla olduğu, bu kişilere araç ve oda tahsis edildiği tespit edildi.

Gaziantep Üniversitesi: Üniversitenin farklı iktisadi işletmelerinin tek çatı altında toplanmadığı ve bu işletmelerin kaynaklarının etkin kullanılmadığı görüldü. Sosyal tesislerin elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin de özel bütçeden karşılandığı belirtildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ): İhalelerin, parasal sınırların altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek pazarlık usulü ile yapıldığı ve kuruluş yıl dönümü için yaptırılan İTÜ anıtının ihalesiz gerçekleştirildiği raporlandı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa: Stok takibi ve iadesinde sistemsel sıkıntılar bulunduğu, son kullanma tarihi yaklaşan ilaçlarla ilgili sorunlar olduğu tespit edildi.

İzmir Demokrasi Üniversitesi: 1.390.050,00 TL’lik yemek hizmeti alımlarının 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği, toplam tutarın açık ihale usulüyle alınması gerektiği ifade edildi.

Dumlupınar Üniversitesi: Sınavsız olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği yapılan bazı kadrolara atamalar gerçekleştirildiği görüldü.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi: Üniversitenin ilanlarında yer alan ek şartların kişiye özgü olduğu ve akademik rekabeti engellediği tespit edildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi: Yıl boyunca verilmesi gereken derslerin, fiilen yapılmamasına rağmen ek ders ödemesi hesaplamalarına dahil edildiği belirlendi.

Yalova Üniversitesi: İki rektör yardımcısının kadrolarının farklı üniversitelerde bulunduğu, bu nedenle üniversitenin kendi kadrolu profesörlerinden seçim yapılması gerektiği raporlandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ): Araç kiralama ihalesinde rekabeti engelleyici hükümlerin yer aldığı tespit edildi.

Bu tespitler, üniversitelerdeki kaynak kullanımında ve uygulamalarda ciddi usulsüzlüklerin olduğunu gösteriyor. Sayıştay’ın raporları, üniversitelerin bu tür uygulamalarını denetleyerek kamu kaynaklarının verimli ve doğru kullanılmasını sağlama amacını taşıyor.

Kaynak: Erasmus parasıyla koltuk almışlar! Sayıştay’ın üniversite raporunu inceledik, işte usulsüzlük listesi | Türkiye Gazetesi (turkiyegazetesi.com.tr)

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022