Yazılarım2030’a Doğru: Geleceğin Meslekleri ve İş Gücünde Küresel Dönüşüm

Gelecekten bahsederken sıklıkla “uçan arabalar, robot hizmetçiler ve uzay tatilleri” gibi bilim kurgu sahneleri hayal ederiz. Ancak, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) son raporu, gerçek geleceğin biraz daha ayakları yere basan bir şekilde şekillendiğini gösteriyor. Öyle ki, 2030’a kadar tam 78 milyon net yeni iş fırsatı doğacak, ama maalesef bu durum 92 milyon kişinin işini kaybetmesiyle aynı sahnede oynanacak bir film gibi. Peki, perde arkasında neler oluyor?

WEF raporuna göre, geleceğin mesleklerinde yıldızlar pek de şaşırtıcı değil: yazılım geliştiricileri, tarım işçileri ve yenilenebilir enerji mühendisleri. Evet, yanlış duymadınız, tarım işçileri! Bir yanda yapay zekâ ve otonom sistemler, diğer yanda toprağa geri dönüş… Görünen o ki, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanlar, “patatesi kodlayamıyorsak bari ekip biçelim” demiş gibi bir dönüş yapıyor.

Raporda yükselişte olan meslekler arasında şunlar dikkat çekiyor:

Yazılım ve uygulama geliştiricileri: Kod yazmanın yeni çağın alfabe öğrenmek kadar önemli bir beceriye dönüştüğünü düşünürsek, bu hiç de şaşırtıcı değil.
Tarım işçileri: Teknolojik tarım, dronelar ve akıllı sulama sistemleriyle yeniden tanımlanıyor.
Yenilenebilir enerji mühendisleri: Dünya fosil yakıtları bırakırken güneş ve rüzgârı “yeni petrol” olarak görüyor.
Otonom ve elektrikli araç uzmanları: Araba kullanmayı sevmeyenlere müjde: Gelecekte arabalar sizi taşıyacak, siz sadece “git” diyeceksiniz.
Gerileyen Meslekler: Kasiyerlikten Muhasebeye
Öte yandan, bazı meslekler gerilemeye mahkûm görünüyor. Örneğin:

Kasiyer ve gişe memurları: Self-servis kasalar ve mobil ödeme sistemleriyle bu işler tarih oluyor.
Muhasebe ve bordro görevlileri: Teknolojik muhasebe yazılımları, hesaplamaları bir çırpıda yaparken insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor.
Yönetici asistanları: Artık yapay zekâ size “patronunuz toplantıda” mesajını bile otomatik atıyor.
Eğer siz de bir yönetici asistanıysanız, belki de artık robotlara kahve nasıl yapılır onu öğretmeye başlayabilirsiniz. 😊

Türkiye’nin Öne Çıkacak Meslekleri
Türkiye için özellikle robotik mühendislik, yenilenebilir enerji mühendisliği ve otonom araç uzmanlığı gibi alanlarda büyük bir potansiyel var. “Türkiye’de teknoloji neden yavaş ilerliyor?” diyenlere, WEF raporu geleceğin parlak olduğunu söylüyor. Yani, robotik mühendislikte dünya standartlarını yakalarsak bir gün “Made in Turkey” damgalı robotlar görebiliriz.

Raporda, iş dünyasındaki yetenek açığı en büyük sorunlardan biri olarak tanımlanıyor. İşverenlerin %63’ü, “uygun yetenekleri bulamamak bizi frenliyor” derken; yetenek açığı yüzünden 120 milyon çalışanın işinden olma riski olduğu belirtiliyor. Bu durum, “Ekmek elden su gölden” günlerinin sona erdiğini açıkça gösteriyor. Yeni beceriler kazanmak artık sadece bir tercih değil, bir zorunluluk.

Gelecek bizden “hazırlıklı olmayı” bekliyor. İster kod yazmayı öğrenin, ister tarım işine girin, ister güneş enerjisini kovalayın. Ama harekete geçmezseniz, teknoloji sizi otomatik olarak oyunun dışına atabilir. Ve unutmayın, gelecekteki başarılarınız bugünden başlıyor.

Şimdi gidin, bir kodlama kursuna yazılın ya da en azından bir saksı domates yetiştirmeye başlayın. 😊

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022