Dikkatimi ÇekenlerDış Ticaretİş GeliştirmeAlmanya’dan Çin’e Fazla Yatırım Yapmama Çağrısı

Alman hükümeti Çin‘e olan ekonomik bağımlılığı azaltma hedefiyle yeni politikalar hazırlarken, Almanya’daki başlıca sanayi lobilerinden biri ticareti Çin pazarının ötesine yayarak çeşitlendirmek için kendilerine daha fazla destek verilmesi için 21 Kasım’da çağrı yaptı. Reuters’un gördüğü taslak halindeki belgede, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), işletmelerin stres testleri ve Çin’deki yatırımlarına yönelik daha sıkı incelemeler gibi muhtemel tedbirlerden doğan idari külfetlerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

DIHK’in dış ticaret biriminin başkanı Volker Treier, “Alman hükümetinin Çin stratejisi hakkında şu ana kadar duyduğumuz her şey son derece savunma (ağırlıklı)” dedi.

Treier, “Tek taraflı bağımlılıklardan kaçınmak adına, özellikle daha geniş Asya Pasifik bölgesinde sürdürülebilir ekonomik ilişkiler inşa etmek için teşvik edici bir strateji yok” dedi.

Söz konusu belge hakkında soru yöneltilen Çin dışişleri bakanlığı, Reuters’a yaptığı açıklamada, Almanya’nın ilişkilerini “nesnel ve rasyonel bir şekilde” geliştirmesini ve iki ülkenin halkı için faydalı olacak bir politikayı benimsemesini umduklarını belirtti. Araştırma şirketi Rhodium Group’un yaptığı bir çalışmaya göre, Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen ve kimya devi BASF, tüm Avrupa’nın 2018 ile 2021 yılları arasında Çin’deki yatırımlarının üçte birini tek başına sırtladı.

Almanya dışişleri bakanlığının hazırladığı ve diğer bakanlıkların da onaylamasının gerektiği belgede, otomotiv ve kimya gibi ana sanayi şirketlerinin riskten kaçınmak için Çin’e çok fazla yatırım yapmamalarının gerektiği belirtildi.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022