1) Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmektedir.
2) Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri konaklama vergisine tabidir.
3) Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir.
4) Konaklama vergisinin oranı %2’dir.
5) Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir. Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesihalinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmaz.
6 )Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde tanımlanan seyahat acentalarına yapılan satışlarda, acentaya satış aşamasında vergi doğmaz. Aynı şekilde acentanın satışı aşamasında da konaklama tesisi işleticisi bakımından vergiyi doğuran olay gerçekleşmez.
7) Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler ile karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler vergiden istisnadır.
8) Konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmemektedir.
9) KDV matrahına da konaklama vergisi dahil edilmemektedir.
10) Sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dâhildir.
11) Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.
12) Konaklama vergisi mükellefiyeti, konaklama tesisinin tamamen veya kısmen işletmeye hazır hale getirilmesiyle birlikte faaliyete başlanılmasından önce tesis ettirilir.
13) Konaklama hizmetinin sunumundan önce fatura ve benzeri belge düzenlense dahi, bu belgede konaklama vergisi gösterilmez.
14) Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.
15) Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilir.
16) Konaklama vergisi, beyanname verme süresi içinde ödenir.
17) Mükellefin adi ortaklık olması durumunda, verginin ödenmesinden müteselsilen sorumlu olmak üzere, ortaklardan herhangi biri tarhiyata muhatap tutulur.
- 2020 konaklama vergisi
- 2023 konaklama vergisi
- 7194 konaklama vergisi
- almanya vergi
- almanya vergi sistemi
- bitcoin vergi
- çadır vergisi
- çadıra vergi
- gelir vergisi iadesi
- imar vergisi
- imar yeni vergi
- karavan vergisi
- karavan vergisi ne kadar
- kdv hariç ek vergi
- konaklama
- konaklama vergi yüzdesi
- konaklama vergisi
- konaklama vergisi 2022
- konaklama vergisi beyannamesi
- konaklama vergisi detayları
- konaklama vergisi hesaplama
- konaklama vergisi kimler için
- konaklama vergisi kimleri kapsıyor
- konaklama vergisi ocak
- kripto para vergi
- kripto vergi
- nft vergi
- nft vergisi
- otel
- rant vergisi
- vergi
- vergi almanya
- vergi borcu
- vergi cezaları
- vergi cezası
- vergi dairesi
- vergi davaları
- vergi davası
- vergi iadesi
- vergi iadesi 2020
- vergi incelemeleri
- vergi indirimi
- vergi rantı nedir
- yeni konaklama vergisi
- yeni vergi
- yüzde 2 konaklama vergisi