Son dönemlerin en popüler çalışma şekillerinden bir tanesi freelance çalışma şekli olmuştur. Özellikle de dijitalleşmenin artması ile birlikte hayatımıza entegre olmuş olan bu çalışma sistemi ile ilgili merak edilen pek çok noktada bulunmaktadır. Peki, freelance çalışma sistemine nasıl uyum sağlanır ve bu sisteme uyumlu olduğunuzu nasıl anlarsınız? Freelance çalışma metodu günümüzde pek çok şirket tarafından benimsenmiş bir çalışma politikası olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma sistemini benimseyen pek çok mesleğe ve aynı zamanda da kuruma rastlayabilmek mümkündür. Bu kurumlar içerisinde çalışabilmek ve uzaktan çalışma metoduna uyum sağlayabilmek için ise belli başlı noktalara özen göstermek gerekmektedir.
Freelance çalışma sistemi her şeyden önce kişinin konfor alanı içerisinde çalışmasına imkan tanıyan bir çalışma şeklidir. Bu nedenle de konfor alanı içerisinde bulunmanın rahatlığına kapılarak işten uzaklaşmamaya özen göstermek büyük önem arz etmektedir. Yapılan işlem verim alınabilmesi için freelance çalışma sistemi içerisinde nasıl doğru bir plan kurulabileceği hesaplanmalıdır. Plan program konusunda sıkıntı yaşamamak için kişinin zaman yönetimi ve aynı zamanda da stratejik düşünme alanında kendisini geliştirmesi gerekir. Freelance çalışma sistemleri sahip olduğunuz vakti çok daha verimli kullanabilmenize katkı sağlıyor olsa da aynı zamanda zaman yönetiminde de yeri geldiğinde sıkıntı yaşamanıza da sebep olabilmektedir. Serbest çalışanların konfor alanları dahilinde çalışmakta zaman zaman güçlük çektikleri, odaklanma problemleri yaşadıkları veya işlerine nasıl odaklı bir şekilde kalabileceklerini kestiremedikleri görülmektedir. Tam zamanlı bir iş modeli olabilen freelance işlere serbest çalışma prensibi ile devam edilir. Freelance çalışanların gelir elde etmeye konfor olanları dahilinde katılım sağlıyor olması günümüzün geçirmiş olduğu en önemli avantajlardan bir tanesidir. Fakat bu avantajı dezavantaja çevirmemek için doğru bir şekilde ve planlı çalışma prensibine dahil olmak üzere çalışma sergilemek gerekir.
Freelance Çalışmanın Faydaları Nelerdir?
Freelance çalışma sisteminin kişilere sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Freelancer olarak çalışan kişilerin gelir elde etmek için tam zamanlı çalışan olarak iş sahibi olma imkanlarının bulunduğu gibi yalnızca proje bazlı çalışma imkanlarının da bulunması özellikle bu çalışma sisteminin sağlamış olduğu en önemli avantajlardan biridir. Geleneksel çalışma yöntemlerini tercih etmeyi bir kenar bırakan kişilerin freelancer olarak iş almaları mümkün olacağı gibi bu çalışma metoduyla şirket politikasını yürüten bir kurum içerisine girmeleri de mümkündür. Günümüzde freelance olarak çalışmak geleneksel çalışma yöntemlerine kıyasla çok daha sık tercih edilir hale gelmiştir. Bu durumun en önemli nedenlerinden bir tanesi de pandemi sonrası gelişen online eğitim ve çalışma sistemlerinin gelişimdir. Dijital entegrasyonun arttığı günümüzde çalışma sistemlerinin de sanal ortamlara taşınır hale gelmesi pek de şaşırılacak bir gelişme değildir. Peki, freelance çalışmadan ne gibi faydalar sağlanabilir?
Her şeyden önce freelance çalışma sistemi içerisinde konfor alanından uzaklaşmayacağınız için çok daha rahat bir şekilde çalışması sergilemeniz mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra belirli bir mekana gitme gibi bir kaygı olmadığı için vakit ve enerji kaybı da yaşanmayacak ve böylece işe çok daha rahat bir şekilde odaklanılabilecektir. Ortamın sessizliği ile bireysel çalışmaya tanınan imkan nedeniyle de düşünce dünyasının genişlemesi ve çok daha rahat bir şekilde işlerin yürütülmesi de mümkün olacaktır. Freelance çalışma sisteminin en önemli avantajlarından bir tanesi kaygıdan bir nebze uzaklaşmaktır. Geleneksel çalışma yöntemlerinde her sabah işe yetişme kaygısı, iş yerine kurallara uyumlu davranma kaygısı gibi belli başlı kişide stres yaratabilen durumların oluştuğu bilinmektedir. Bu tip uzaktan çalışma sisteminde ise kişi kendi konfor alanında olacağı için çok daha rahat ve stressiz bir şekilde çalışma sergileyebileceği düşünülmektedir.
Freelance Çalışma Sisteminde Hangi Meslekler Yapılabilir?
Freelance çalışma, serbest çalışma anlamına gelir. Eski çağlarda serbest çalışma durumu ile ilgili önyargıların olduğu da bilinmektedir. Fakat günümüzdeki dijital dönüşüm ve gelişim sayesinde freelance çalışma sistemlerinin aslında son derece kazançlı ve kişiye fayda sağlayabilecek çalışma sistemleri olduğu görülebilmektedir. Bu çalışma metodu ile iş hayatına atılmak veya iş hayatında bu metot ile devam etmek isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de freelance çalışma sisteminde hangi mesleklerin yapılabileceğidir. Bu çalışma sisteminde yapılabilecek bazı meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Web tasarımı
- Grafikerlik
- Bilgisayar işletmenliği
- Dijital içerik üreticiliği
- Dijital yazarlık
- Video kurgu uzmanlığı
- Yazılımcılık
- Sosyal medya uzmanlığı
- Koçluk
Başta bu gibi meslekler olmak üzere pek çok meslek içerisinde freelance olarak çalışma imkanına erişilebilmektedir.
Freelance Çalışan Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Bu çalışma sistemi dahilinde çalışma sergilemek isteyen kişilerin öncelikle hangi alanda ilerlemek istediklerine karar vermeleri gerekmektedir. Bu noktada web sitelerinden faydalanarak hangi işleri yapmak istediğine karar vermek mantıklı bir yöntem olacaktır. Bunun yanı sıra freelance çalışanların nasıl bir çalışma prensibi içerisinde olduklarını araştırmak ve bu çalışma sisteminin kişinin kendisine uyumluluğunu test etmesi de önemli bir adımdır. Verilen çalışma sistemi her ne kadar kolay gözüküyor olsa da bazı kişiler için pek de uyumlu olmayabilecektir. Bu yüzden bu şekilde çalışmak isteyen kişilerin öncelikle proje bazlı olarak kendilerini denemeleri önerilmektedir. Siz de uzaktan ve konfor alanınız dahilinde çalışma sergilemek istiyorsanız öncelikle freelance çalışma sistemlerini nasıl işlediğine dair detaylı bir araştırma gerçekleştirebilirsiniz. Bu çalışma sisteminin size uyumlu olduğunu düşündüğünüz anda ise bu alanda hangi mesleği icra edebileceğinizi araştırmanız son derece faydalı olacaktır. Freelance çalışma sistemlerinin en avantaj yanlarından bir tanesi de üniversite okuma mecburiyetinin bulunmadığı alanlarda çalışılabiliyor olmasıdır. Üniversite okumadan yalnızca sertifika yoluyla da çalışma imkanlarına erişebileceğiniz bu çalışma sistemini siz de keşfedebilirsiniz.