Dış Ticaret87 Milyar Dolar Dış Ticaret Açığı

Küresel ticarette yeşil dönüşüm ve dijitalleşme etkileri göz önünde bulundurularak, Türkiye ekonomisinin dış ticaret performansını artırmak amacıyla çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu önlemler arasında katma değeri yüksek ihracat potansiyelinin artırılması, enerji ve imalat sanayiindeki ithalat bağımlılığının azaltılması, turizm, yazılım gibi alanlarda hizmet gelirlerinin çeşitlendirilmesi gibi adımlar öne çıkmaktadır. Bu stratejilerin uygulanması, cari işlemler dengesinde sürdürülebilir bir iyileşmenin temelini oluşturuyor.

Türkiye ekonomisi, Çin’in pandemi sonrası ihracattaki güçlü performansı ve AB’deki talep daralması gibi faktörlerle dış ticarette zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum, dış ticaret dengesine de olumsuz etki yapmaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın Eylül ayına ait geçici dış ticaret istatistiklerine göre, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artarak 22 milyar 670 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 14,1 azalarak 27 milyar 658 milyon dolara düşmüştür. Geçen ayın dış ticaret hacmi yüzde 8,2 azalarak 50 milyar 328 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Dış ticaret açığı, aynı dönemde yüzde 48,1 azalarak 4 milyar 988 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Ocak-Eylül döneminde ise ihracat yüzde 0,3 düşüşle 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, ithalat ise yüzde 1,3 artışla 274 milyar 755 milyon dolar olmuştur. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 5 artarak 87 milyar 291 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

İhracatın ithalatı karşılama oranı aynı dönemde yüzde 68,2 olarak hesaplanmıştır. Geçen ay en çok ihracat yüzde 3,5 azalışla 11 milyar 644 milyon dolarla “ham madde (ara mallar)” grubunda gerçekleşmiştir. Bu grubu yüzde 0,2 azalışla 7 milyar 923 milyon dolarla “tüketim malları,” yüzde 17,3 artışla 2 milyar 962 milyon dolarla “yatırım (sermaye) malları” takip etmiştir. Geçen ay en fazla ithalat yüzde 23,6 azalışla 19 milyar 747 milyon dolarla “ham madde (ara mallar)” grubundan gerçekleştirilmiştir.

Bu istatistikler, Türkiye’nin dış ticaret performansının ve cari işlemler dengesinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini göstermektedir. Küresel ekonomik koşullar ve alınan önlemler, Türkiye ekonomisinin gelecekteki dış ticaret performansını etkileyen kritik faktörler arasında yer almaktadır.

Yazar Ayhan YILMAZ, SMMM/CPA

1986 doğumlu Ayhan YILMAZ, Türkiye’nin ilk İngilizce ağırlıklı proje meslek lisesi, Manisa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Dış Ticaret bölümünü, devamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dış Ticaret bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce Eğitmenlik ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisat Fakültesi‘nden lisans düzeyinde mezun olup, 2020 yılında S.M.Mali Müşavir unvanını almıştır. 2024 yılında Dünya’nın en iyi Devlet Üniversiteleri listesinde 260. sırada yer alan Lisbon Üniversitesi‘nde MBA (Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı)‘na başlamıştır. İleri derecede İngilizce ve temel seviyede İspanyolca ve Bulgarca bilmektedir. Hayat boyu öğrenme felsefesini merkezde tutarak çalışmalarına devam eden Ayhan YILMAZ hakkında detaylı bilgi için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.

https://www.ayhanyilmaz.net/wp-content/uploads/2022/07/logo_white_small_03.png

AyhanYilmaz.Net web sitesine yayımlanan yazı ve fotoğraflarla ilgili saklı olan telif haklarınızla ilgili ayhan@ayhanyilmaz.net ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır © 2022