Anadolu Ajansı‘nın 17 Mart 2021 tarihli bir haberine göre, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Başkanı Pınar Ersoy, Alman şirketlerinin 2002 yılından bu yana Türkiye’ye yaptığı yatırımın yaklaşık 11,5 milyar dolar olduğunu belirtti. Ersoy ayrıca Alman şirketlerinin Türkiye’de yaklaşık 4.000 şirket kurduklarını ve bu şirketlerin 120.000’den fazla kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Almanya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biridir ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi her yıl milyarlarca doları bulmaktadır.
AHK Türkiye Başkanı Pınar Ersoy‘un belirttiğine göre, Türkiye’de yaklaşık 8 bin Alman sermayeli şirket bulunmaktadır ve Almanya’nın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımlardaki payı yüzde 6,4’tür. 2022 yılında Alman yatırımlarının toplamı 697 milyon dolar olmuştur ve bu yatırımların çoğu, Türkiye’de uzun vadeli yatırımlar olarak yüz binlerce istihdam oluşturmuştur. Alman şirketleri, endüstriyel üretim, perakende ve toptan satış, lojistik ve dağıtım gibi farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir.
Ersoy ayrıca, Türkiye ekonomisinin Ukrayna’daki savaş ve pandemi sürecine rağmen geçen yıl güçlü bir şekilde büyüdüğünü ve ihracatta yeni rekorlara imza attığını belirtmiştir. Tüm bu olumsuz etkilere rağmen, 2021 yılı Alman-Türk ticari ilişkileri açısından yine bir rekor yılı olmuştur. Bu durum, Almanya ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önemini vurgulamaktadır.
Pınar Ersoy’un verdiği bilgilere göre, Türkiye ve Almanya arasındaki ikili dış ticaret hacmi 2021 yılında 41 milyar dolar ile rekor bir seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca, 2022 yılında bu rakamın 45 milyar doları geçtiği belirtilmektedir. Almanya, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından biri olmaya devam etmektedir ve son 10 yılda ticaret dengesi Türkiye lehine gelişme kaydetmiştir. Pandeminin uluslararası ticareti etkilediği ifade edilirken, Türkiye’nin kendini Avrupa’ya tedarik pazarı olarak konumlandırma fırsatını değerlendirdiği vurgulanmıştır. İstatistiklere göre, motorlu araçlar ve otomotiv yan sanayisi, kazan, makine ve mekanik ekipman ticareti Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticarette özel bir konuma sahip olmaktadır. Türkiye, artık sadece sanayi malları ve makine ithalatçısı değil, aynı zamanda bu tür malların tedarikçisi olarak da öne çıkmaktadır. 2022 yılında Almanya’nın Türkiye’ye ihraç ettiği önde gelen ürünler arasında kazanlar, makineler ve mekanik ekipmanlar, motorlu kara taşıtları, römorklar ve aksamları, plastik ve plastik ürünler, hava taşıtları ve yedek parçaları, kimyasallar, tıbbi eşya ve ürünler bulunmaktadır.
Güneş enerjisi alanında Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Ersoy, AHK Türkiye’nin çalışmalarında özellikle enerji dönüşümü, yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen konularına odaklandıklarını söyledi. Ersoy, 2011 yılında Alman-Türk enerji sektöründen üye şirketler için AHK Türkiye çalışma grubunun kurulduğunu ve enerji dönüşümü konularında çalışan start-up’lar ve özel sektör ile birlikte iş birliğini teşvik edecek faaliyetler planladıklarını açıkladı. AHK Türkiye’nin çözüm ortağı DEinternational Servis Hizmetleri A.Ş.’nin, Alman-Türk Enerji Ortaklığı’nın (DTEP) Enerji Sekreteryası’nın başında bulunduğunu ve DTEP’in Türkiye’deki enerji sisteminin dönüşümü sürecinde siyaset, iş dünyası, bilim ve sivil toplum arasında fikir ve bilgi alışverişine hizmet ettiğini belirtti. Türkiye’de rüzgar enerjisi tedarik zincirlerinin halihazırda kurulmuş olduğunu söyleyen Ersoy, Türkiye’nin rüzgar enerjisi teknolojisi sağlayıcıları arasında pazar liderleri arasında olduğunu ve Enercon veya Nordex gibi rüzgar türbini üreticilerinin Türkiye’de büyük üretim tesisleri bulunduğunu ifade etti.