Mali müşavirlik mesleği, yıllardır büyük zorluklarla yoğrulmuş bir süreçten geçti. 1989 yılında meslek yasamız çıktığında, muhasebe mesleğine gönül veren herkes büyük bir heyecan yaşadı, “işte bu, beklediğimiz an” dediler. Ancak, aceleye gelen bu yasa bağımlı çalışan meslektaşlarımızı göz ardı etti ve bugün hala bunun eksikliğini derinden hissediyoruz. Artık, bağımlı mali müşavirler olarak hak ettiğimiz güvencelere sahip olmamızın zamanı sizce de gelmedi mi?
Bugün Türkiye’de yaklaşık 70 bin bağımlı mali müşavir var. Bu, toplam meslektaşlarımızın %54’ü demek. Yani çoğunluktayız ama ne odalarda ne de TÜRMOB’da bir temsilimiz var. Düşük ücretlerle, uzun çalışma saatleriyle mücadele ederken, patronların insafına terk edilen bağımlı çalışan mali müşavirler, mobbingden haksızlıklara kadar birçok sorunla baş başa bırakılıyor. Peki, bizi kim duyacak?
Mesela İstanbul’da toplam 70 bin bağımlı mali müşavirin 15 – 20 bininin çalıştığı söylenebilir, ama kendimizi hep yalnız hissediyoruz. Aidat ödüyoruz, ama meslektaşlarımız için bir güvence, bir destek göremiyoruz. Bir gün aidatını ödemesen, maaş hacziyle karşı karşıya kalıyorsun. Oy vermeye çağrılıyoruz ama oy verdiğimiz şeyin sonucunda ne değişiyor? Yıllardır yöneticiler bu sorunları halının altına süpürüyor.
Ama artık yeter! Zincirlerimizi kırma vakti geldi! Bu mesleği daha iyi bir yere taşımak, hak ettiğimiz güvenceleri kazanmak için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Web sitemde ve diğer tüm sosyal medya bağlantılarımda, bağımlı mali müşavirlerin sesi olmaya çalışacağım. Kimseden korkmadan, sesimizi duyurmak için elimden gelenin fazlasını yapacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Geçmişte bağımlı çalışan meslektaşlarımızın hakları için hazırladığım bazı yönetmelik önerileri vardı. Şimdi bunları ve daha fazlasını blog sayfamda tüm bağımlı çalışan mali müşavirlerin dikkatlerine sunacağım. İş ararken karşılaşılan zorluklardan tutun, mülakat süreçlerine, maaşlarımızdan iş yerindeki haksız muameleye kadar her konuyu birlikte ele alacağız. Sadece konuşmakla kalmayacağız, çözüm yollarını da tartışacağız.
Bu süreçte bana mail ya da telefon yoluyla ulaşan meslektaşlarımın sorunlarını da burada dile getireceğim. Birlikte daha güçlü olabiliriz. Artık zincirlerimizi kırmanın ve hak ettiğimiz mesleki güvencelere kavuşmanın zamanı geldi.
Hadi, sesimizi birlikte yükseltelim!