Rakamlara göre, ihracat birim değer endeksi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %1,1 artış gösterdi. Bu artışta özellikle gıda, içecek ve tütün sektörlerinde %7,5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,4’lük bir büyüme etkili oldu. Ancak ham maddelerde (yakıt hariç) %10,8, yakıtlarda ise %24,3 oranında bir düşüş yaşandı.
İthalat birim değer endeksi ise Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %16,7 geriledi. Bu düşüşte gıda, içecek ve tütün sektörlerinde %9,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %5,2, ham maddelerde (yakıt hariç) %19,6 ve yakıtlarda ise %44,4’lük bir azalma etkili oldu.
Ayrıca, ihracat miktar endeksi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %18,1 oranında bir düşüş gösterdi. Gıda, içecek ve tütün sektörlerinde %13,5, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,6 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %21,2 gerileme yaşanırken, yakıtlarda ise %0,8’lik bir artış kaydedildi.
İthalat miktar endeksi ise Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında bir artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün sektörlerinde %30,5, yakıtlarda %14,5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %13,9’luk bir büyüme yaşanırken, ham maddelerde (yakıt hariç) %14,4’lük bir düşüş kaydedildi.
Bu veriler, Türkiye’nin dış ticaret performansını değerlendirmek ve ekonomik trendleri takip etmek açısından büyük önem taşıyor. TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı dış ticaret endeksleri, iş dünyası ve ekonomi takipçileri için önemli bir referans olacak ve gelecek adımların planlanmasında etkili olacak.